2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Zimon András | 2023. október 02. - 12:10
Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Karikó Katalin elnyerte az idei orvosi és fiziológiai Nobel-díjat megosztva kutatótársával, Drew Weismannal. A kutatóaszony lett Magyarország első női Nobel-díjasa. 

A stockholmi Nobel-bizottság hétfőn délelőtt kihirdette az idei orvosi és fiziológiai díj nyerteseit. A díjazott végre Karikó Katalin – természetesen – az mRNS vakcinatechnológia kifejlesztéséért, amely a covid-pandémia idején milliók életét mentette meg. 

A kutató korábban a Scientific Americannek adott interjújában elmondta, hogy valójában sohasem akart vakcinát fejleszteni, az mRNS-t mindig is terápiás célokra (tehát nem megelőzésképpen, hanem a már kialakult betegség kezelésére) szánta. Csakhogy nem ment egyszerűen a fejlesztés, mert a bejuttatott mRNS gyakran gyulladási faktorok, citokin molekulák termelődését váltotta ki. Ma már tudjuk, hogy rengeteg betegség hátterében a kóros gyulladásos folyamatok állnak, így az a gyógyszer nem jó, ami gyulladást vált ki a szervezetben. Évek munkájával Karikónak és kollégáinak sikerült addig módosítaniuk az mRNS-t, hogy kiküszöbölték a gyulladásos reakciót. Ekkor nyílt meg az út az mRNS széles körű orvosi alkalmazása és az oltóanyagok felé. 

Bár a covid derült égből villámcsapásként érkezett, a kutatók korántsem voltak felkészületlenek a vakcinafejlesztésre. „

2018-tól dolgozunk a Pfizerrel egy influenzavakcina fejlesztésével kapcsolatban. Már éppen készen álltunk, hogy megkezdjük a klinikai teszteket. Így a covidra való átállás igazából csak technikai kérdés volt

- mondta korábban az immár Nobel-díjas tudós. 

Karikó másik alapvető felfedezése az volt, hogy hogyan lehet a bejuttatni kívánt mRNS-t olyan nanorészecskékbe (membránnal borított hólyagokba), amelyek segítségével a molekula túléli a sejten kívüli tér viszontagságait, majd sikeresen bejuthat a sejtbe, és ott bekapcsolódhat a fehérjeszintézisbe. Szerencsére már ezzel is elkészültek a pandémia előtt, így szó szerint néhány hét alatt ki tudták fejleszteni a covidvakcinát.  

Korábban, a kutató arra a kérdésre, hogy sokan neki jósolták az a díjat, azt mondta: 

Soha nem vártam semmilyen díjat. Évtizedeken keresztül nem kaptam semmit, de boldog voltam, hogy dolgozhattam. Számomra az igazi díj az, amikor levelet kapok egy New York-i idősotthonból, ahol azt ünneplik, hogy hiába kapták meg néhányan a covidot, hála a vakcinának, senki sem halt meg közülük. 

Fotó: MTI