2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Felülreprezentáltak a forgalomban a zöld rendszámos autók

Wolfy | 2023. október 03. - 07:30
Felülreprezentáltak a forgalomban a zöld rendszámos autók

Tízszeres ütemben nő az állományuk a hagyományos járművekéhez képest. Furcsa adatokat produkált a forgalomszámlálás.

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak. Ezt mutatja a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) forgalomszámlálása, amelyet Budapest agglomerációjában tartottak.

A MÉRÉSI PONT ELŐTT ELHALADÓ JÁRMŰVEK 6,52 SZÁZALÉKA RENDELKEZETT ZÖLD RENDSZÁMMAL, AMI TÖBB MINT HÁROMSZOROSA AZ AUTÓÁLLOMÁNYBAN BETÖLTÖTT RÉSZESEDÉSÜKNEK.

Tavaly még csak 5,33 százalék volt az arányuk, ami azt jelenti, hogy a 2022-es adatokhoz képest a környezetbarát járművek száma 27,2 százalékkal nőtt, miközben az összes autóé alig 2,7 százalékkal. Ha ránézünk a két számra, rögtön látszik, hogy a teljes növekmény százalékban kifejezett értéke éppen a tizede a zöld rendszámosokénak, ami beszédes adat.

Holott minden autóból egyre több fut az utakon. Tavaly 74 ezerrel nőtt az autóállomány, ami az Elmob szerint azt jelzi, hogy

JÓVAL KEVESEBB ELÖREGEDETT GÉPJÁRMŰVET VONNAK KI A FORGALOMBÓL, MINT AHÁNYAT FORGALOMBA HELYEZNEK.

Ezen az arányon javíthatna egy roncsprémium program, amilyennel számos országban ösztönzik a lakosságot modernebb, kevésbé környezetszennyező járművek vásárlására. 

Amikor valaki leadja régi autóját - ami nem kell, hogy roncs legyen - és vállalja, hogy a leadott jármű helyett elektromos autót vásárol, akkor ahhoz kap valamennyi támogatást az államtól

- magyarázta Németh Ágnes, az Elmob elnöke a program külföldi működéséről.

De nálunk, úgy tűnik, ez nem szempont, pedig hát 2050-re a kormányzat karbonsemleges Magyarországot vizionál. Az elektromos autók megvásárlása viszont egyelőre a gazdagok kiváltsága, hiszen a normál benzines jószágok árának többszörösét kell leszurkolni értük. Persze ha már megvannak, akkor a fenntartásuk a töredékébe kerül, főleg úgy, hogy egyes kutakon ingyen töltekezhetnek. A hagyományos autók tulajdonosai amúgy is orrolnak a zöldekre, mivel azok még a parkolóhelyeket is ingyen használhatják. Paradox helyzet, hogy éppen a tehetősebbeknek nem kell fizetniük ezekért a szolgáltatásokért, csak azért, mert ők megengedhetnek maguknak egy környezetkímélő, de méregdrága verdát. 

Fotó: Wolfy