2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nagyvászonra kerül a sakkjátszma

Wolfy | 2023. október 15. - 12:00
Nagyvászonra kerül a sakkjátszma

Elkészült a Cinefesten közönségdíjat nyert Mesterjátszma előzetese.

Egy sokak által vágyott kincs, egy sorsfordító sakkjátszma és a szabadság felé robogó vonat: Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja, a Mesterjátszma november 9-től érkezik a hazai mozikba. 

Az Oscar shortlistjéig jutó Akik maradtak után Tóth Barnabás rendező és Hajduk Károly ismét együtt dolgoztak a Mesterjátszmában – a korábban már bizonyított pároshoz pedig olyan remek színészek csatlakoztak, mint a Besúgóval ismertté vált Váradi Gergely, az egész ország kedvencének számító Mácsai Pál, vagy az énekesnőként és színésznőként is egyaránt népszerű Péterfy Bori. Az ismert arcok mellett egy ifjú tehetség is bemutatkozik a filmvásznon: Varga-Járó Sára egyetemi hallgatóként bukkant fel Ascher Irma casting director radarján, és már elsőre rögtön főszerepet kapott.

Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot '56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját a katolikus papból (Hajduk Károly), a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mesterjátszma először szeptemberben mutatkozott be a nagyközönségnek, világpremierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol rögtön közönségdíjat is nyert. 

Az előzetest Krista Noémi készítette.

Nagy kihívást jelentett a trailer vágásakor, hogy úgy tudjuk átadni a film hangulatát, hogy nem spoilerezünk, de mégis ízelítőt adunk abból a heves feszültségből, amit Barna blockbuster rendezőket megszégyenítő módon felépített

– mesélte az előzetes születéséről Topolánszky Tamás Yvan filmrendező, aki mint a cég art directora mentorként támogatta a fiatal vágó munkáját.