2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

A kormány új döntése minden háztartást érinteni fog

D. Tusnádi | 2023. október 24. - 08:30
A kormány új döntése minden háztartást érinteni fog

Hazánkban már januártól kötelező lesz minden ingatlaneladásnál, bérbeadásnál és új épületek építésénél az energetikai tanúsítvány. 

Az új szabályokat és rendszert 2023 november elsején vezetik be, és számos változást hoznak az ingatlanpiacon és az építőiparban. Az energetikai tanúsítványok hiteles adatokat közölnek az épületek energiafogyasztásáról és fenntartásának költségeiről, és az alacsony energiaigényű ingatlanokat kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják - írja az rtl.hu. Az új tanúsítvány részletesebb információkat közöl az épületről, a felújítási lehetőségekről, és csak 5 évig lesz érvényes. 

Azoknak az épületeknek, amelyek nem tartoznak az energetikai tanúsítás kötelezettsége alá, a következők: önálló, más épülethez nem csatlakozó épületek, melyek alapterülete 50 négyzetméternél kisebb, rövid idejű lakhatást vagy pihenést szolgáló épületek (pl. hétvégi házak, nyaralók), hitéleti célra szánt épületek, és használatba vételi engedélyt megelőző tulajdonoscsere esetén.

Az energetikai tanúsítvány másolatát az ingatlan tulajdonosának a szerződés megkötéséig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia. A tanúsítvány kódszámát már nem kell beleírni a szerződésbe. Az új tanúsítási rendszerben 12 energiahatékonysági kategória található, melyeket egy betűs jelzéssel (I-től A+++) kategorizálnak. Az új tanúsítványok érvényességi ideje öt év lesz, ami rövidebb, mint az előző 10 év.

Az új energetikai tanúsítványok tartalmazzák az összefoglaló lapot, az ingatlan szerkezeti és technikai állapotának adatait, az energiafelhasználási adatokat, korszerűsítési javaslatokat, fotódokumentációt, nyilatkozatokat, alkalmazott szabványokat, valamint az épület típusát és rendszereinek ikonjait. A tanúsítvány adatai, beleértve a QR-kódot is, elérhetők lesznek az Országos Építésügyi Nyilvántartás online felületén. Az új szabályozás célja az energiahatékonyság növelése és az ingatlanpiacon való tudatosabb döntések támogatása.