2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Tudod mi az a vidra verda? - mi sem tudtuk

D. Tusnádi | 2023. november 01. - 16:00
Tudod mi az a vidra verda? - mi sem tudtuk

Merüljünk el a békák, ebihalak, gőték és más kisvízi élőlények birodalmában

Fedezd fel a Vidra Verdát a Bükki Nemzeti Parkban! - írja honlapján az Együtt fejlődünk, közszolgálati és kormányzati szolgáltatást végző szervezet és a filmecske, meg a projekt láttán biztosra veszem, hogy a lehető legjobb helyre került az adófizetők pénze.

A Vidra Verda, amúgy egy mozgó természetlabor, mely európai uniós támogatással valósult meg, kisvízi élőhelyek védelmét és helyreállítását célzó projekt részeként, gyermekek ismeretterjesztéséhez járul hozzá. 

A kisvízi élőhelyek projekt 189 helyszínt érintett a Mátrában, 15-öt pedig a Kelet-Cserhát térségében. Olyan kisvizes élőhelyeket hoztak létre, illetve rehabilitáltak, ahol a Natura 2000 közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok kiemelt védelemben részesülhetnek. Az európai uniós forrás felhasználásával lehetőség nyílt egy teljesen új környezeti nevelő elem bevonására, konkrétan egy Vidra Verda elnevezésű oktatóbusz megvásárlására és berendezésére is, ami guruló természetbúvárként oktató és környezeti nevelő munkát tud végezni iskolák területén, a terepen vagy bárhol, ahova hívják.

Terepi természetismereti foglalkozásaikon három élőhelytípus megismerése nyílik lehetőség: rétek, erdők és vizes élőhelyek. Minden programcsomag csoportmunka keretében végzett terepi vizsgálódásból (állatok begyűjtéséből, ill. meghatározásából), a látottak közös megbeszéléséből, valamint a tudást elmélyítő játékokból tevődik össze. Óvodásoktól az általános iskolásokon keresztül az egyetemistákig valamennyi korosztály jelentkezését várjuk. Céluk, hogy a természetet „házhoz” vigyék, azaz lehetőség szerint az óvoda/iskola közelében található (megfelelő adottságú) élőhelyeken mutassák be a természeti értékeket.