2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Új sziget nőtt ki a Csendes-óceánból

frisshirek.hu | 2023. november 15. - 12:00
Új sziget nőtt ki a Csendes-óceánból

Japán újabb szigetet szerzett, miután Tokiótól 1200 km-re délre egy tenger alatti vulkánkitörés új szárazföldet hozott létre. Szakértők szerint az apró sziget a múlt hónapban a Csendes-óceán nyugati részén található Ogasawara szigetláncához tartozó Iwoto sziget közelében kezdődött kitörések sorozata után alakult ki.

Egy kis sziget nőtt ki a Csendes-óceánból a Tokiótól nagyjából 1200 kilométerre található Ivoto sziget (korábbi nevén Ivo Dzsima) partjaitól körülbelül egy kilométerre - olvasható a Player.hu oldalán. A nagyjából 100 méter átmérőjű sziklás sziget egy október végi, víz alatti vulkánkitörés következtében jött létre:

A sziget azóta már akkorára nőtt, hogy az űrből is látszik, ugyanakkor a Japán Meterológiai Szolgálat meteorológusa, Uszui Judzsi szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a sziget már zsugorodik, ami annak köszön, hogy a hullámok szépen lassan erodálják a szikláit (jellemzően ezért is rövid életűek a víz alatti vulkánok által létrehozott szigetek) – a következő felvételt az Európai Űrügynökség Landsat–9-es földfigyelő műholdja örökítette meg:

A bal oldali kép még a vulkán kitörés előtt, 2023. október 18-án készült, míg a jobb oldali felvétel november 3-án

Fotó: shutterstock.com