2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Teqball-vb: Magyar arany, ezüst és bronz Bangkokban

Wolfy | 2023. december 03. - 18:00
Teqball-vb: Magyar arany, ezüst és bronz Bangkokban

Mindhárom fajta éremből szerzett egyet a magyar válogatott a thaiföldi világbajnokságon.

A bangkoki világversenyen a magyar szövetség szombati tájékoztatása szerint a Bányik Csaba–Katz Balázs duó világbajnok lett. Bányik Ács Krisztinával vegyespárosban is dobogóra állhatott, miután harmadikként zárt ebben a kategóriában. A harmadik világbajnoki medált Péchy Petra és Vicsek Nóra gyűjtötte be a női párosok versenyében.

A vb zárónapján először a női páros elődöntőzött. Péchy és Vicsek nagy csatában 2–1-re nyert a brazil Vania Moraes Da Cruz és Ester Viana Mendes ellen, ezzel bejutott a fináléba, ahol a thaiföldi Suphawadi Wongkhamchan–Jutatip Kuntatong párossal nézett farkasszemet. A hazai környezetben játszó duó végül 2–0-ra megnyerte a kategória utolsó meccsét (12–8; 12–6).

A Bányik–Katz férfi páros az elődöntőben 2–0-val lépett túl a Phakpong Dejaroen–Boonkoom Tipwon hazai egységen. Ebben a kategóriában magyar–brazil döntő volt, mivel a dél-amerikaiak némi meglepetésre legyőzték a szerbeket az elődöntőben. Bányikék a Rodrigo Bento Medeiros–Matheus Ferraz kettős elleni vb-döntőt 2–0-ra nyerve (12–4; 12–7) szerezték meg a világbajnoki trófeát.

Bányik, oldalán Ács Krisztinával ugyanakkor elvesztette az elődöntőt a thai Suphawadi Wongkhamchan–Phakpong Dejaroen duóval szemben, a bronzmeccsen azonban győzött a lengyel Alicja Bartnicka–Marek Pokwap kettős ellen 2–1-re (12–5; 8–12; 12–2).

A két egyéni magyar induló a negyeddöntőig jutott, a négyszeres világbajnok Blázsovics Ádám és a kétszeres vb-aranyérmes Janicsek Zsanett a világbajnokságok történetében először távozott érem nélkül.

A hungarikumnak számító, magyar fejlesztésű sportág első Európán kívüli világbajnokságán 61 ország 214 teqballosa indult. A rendezvényt sikerként értékelte a záró sajtótájékoztatón Huszár Viktor, a Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) végrehajtó bizottságának elnöke és Ronaldinho korábbi világbajnok brazil válogatott labdarúgó, a teqball nemzetközi nagykövete.

Fotó: MTI/EPA/FITEQ/Rungrodzs Jongrit