2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Kormánybizottság alakul a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára

frisshirek.hu | 2023. december 04. - 19:00
Kormánybizottság alakul a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára

Sok kritika érte a Nemzeti alaptantervet, a belügyminiszter szerint ezeket meg kell vizsgálni.

A jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozása. Ennek érdekében a kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre, amelynek vezetője a miniszterelnök lesz – mondta Pintér Sándor a parlament kulturális bizottságának meghallgatásán hétfőn a Telex beszámolója szerint. A közoktatást is irányító belügyminiszter arról is beszélt, hogy jövőre központi téma lesz az oktatási rendszer digitalizálása.

Pintér Sándor azt is mondta, hogy a magyar diákok alapvető felkészültségét felmérő PISA-eredményeket kedden hozzák nyilvánosságra. Szerinte a koronavírus-járvány miatt mindenképp rosszabb lesz az idei teljesítmény, de még így sem lesz olyan mértékű a romlás, mint az európai átlag.

A Telex összefoglalója szerint Kálmán Olga, a DK képviselője felszólalásában azt mondta: a KRÉTA-rendszerben hamisítják a helyettesítéseket, mert nincs elég szaktanár. Pintér szerint ebben az esetben a felelősség azé, aki a hamisítást elköveti.

Aki ilyet csinál, az bűncselekményt követ el

– válaszolta a parlamenti meghallgatásán a miniszter.

Pintér Sándor beszélt arról is, hogy a pedagógusok béremelésével egyetért, 2024 januárjában a megígért 10 százalékos béremelést biztosan meg is kapják a tanárok.

Fotó: Pintér Sándor belügyminiszter (k) a meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén a Parlament Klebelsberg Kunó-termében 2023. december 4-én. Mellette Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. (Fotó: MTI/Kovács Attila)