2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat

Zimon András | 2023. december 04. - 11:00
Nem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat

Csak külön engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél az év elején kirúgott 45 év feletti katonák – derült ki egy 2023 elején hozott, nem nyilvános határozatból.

Az RTL által megismert kormányhatározat szerint ez azt jelenti, hogy az érintett katonák kénytelenek voltak a piacon munkát keresni, miközben tudásukat leginkább a rendőrségnél, a közigazgatásban, az oktatásban vagy más állami szervezeteknél tudnák használni. A szabály minden munkaviszonyra irányuló egyezségre vonatkozik, vagyis a kinevezések, a szerződéskötések és az egyéb megállapodások is engedélykötelesek. A határozat visszavonásig érvényes, azt azonban a Honvédelmi Minisztérium nem árulta el, hogy az év eleje óta hoztak-e olyan döntést, ami alapján már érvényét vesztette a jogszabály. 

Miután a honvédségi létszámról szóló adatok titkosak, azt nem tudni pontosan, hogy hány katona távozott a rendeletnek köszönhetően, ami lehetővé tette, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalúan elküldhette azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 között mozog. Az RTL azt írja, úgy tudni, a döntés sokak esetében elhamarkodott volt, a honvédség ugyanis megpróbált jó néhány katonát visszafoglalkoztatni, amihez szintén külön kormányzati engedély kellett. A lap szerint a nem nyilvános határozat egyik pontja ráadásul azt is kimondja, hogy bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat. Az RTL kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de kérdéseikre, hogy mi indokolja az elküldött katonákra vonatkozó nehezítést, nem válaszoltak.

Fotó: Wikipédia