2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

A fiatalok 94 százaléka menekülne Orbán országából

frisshirek.hu | 2023. december 06. - 15:00
A fiatalok 94 százaléka menekülne Orbán országából

Minden második fiatal rossznak ítéli meg közérzetét, többségük egzisztenciális problémákkal küzd - ez derül ki az OTP Fáy Alapítvány ifjúságkutatásából. A reprezentatív mérés arra is rámutat, hogy a 16-24 év közötti korosztály csupán 6 százaléka az, aki a jövőjét biztosan Magyarországon képzeli el. Csejtei Ildikó, az alapítvány ügyvezetője erről az Infórádióban beszélt.

A kutatás tárgya az volt, hogy kiderüljön, milyen a megkérdezett korosztály helyzete, állapota, percepciója, közérzete, az oktatással és munkahellyel kapcsolatban mi az észlelés és 10 év múlva hogyan képzelik el saját magukat. Az adatokból az derült ki, hogy minden második fiatal közérzete nem jó, vagy inkább nem jó.

Ezt nem a globális fejlemények, hanem a saját egzisztenciális kérdéseik okozzák, például a lakásbérlés, az egyetem melletti munka vagy saját maguk eltartása.

Nem szabad ugyanakkor elmenni a globális problémák mellett sem, ha nem is elsősorban gondolnak erre a fiatalok, ez is alapvetően meghatározza a közhangulatot. A kutatások „nem a valóságot jelzik", hanem általános hangulatot, elképzelést, várakozást, ami nem jelzi előre, hogy valójában mi történik majd 10 év múlva az érintett korosztállyal – próbálta enyhíteni az elmondottakat Csejtei

A fiatalok jövőképéről az alapítvány ügyvezetője ezt mondta:

10 év múlva, (…) azt gondolják, lesz munkahelyük, azt is gondolják 70 százalékban, hogy el fogják érni azt a jövedelemszintet, amit szeretnének. De ami nem túl bíztató, hogy nagyon sokan képzelik el magukat külföldön. Azok aránya, akik azt mondták, hogy teljesen biztos, hogy Magyarországon fognak dolgozni, 6 százalék volt, összességében. 57 százaléknyian mondták, hogy teljesen biztosan vagy nagy valószínűséggel külföldön képzelik az életüket a későbbiekben, vagy külföldön is fognak dolgozni.

A fiatalok negyvenöt százaléka szeretne felsőoktatásban részt venni a még nem ott tanulók között, erre Csejtei hajmeresztő magyarázatot adott:

Ez a 45 százalék azért nem felel meg a valóságnak Magyarországban, nincsenek ilyen magas arányban Magyarországon azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Az oktatással kapcsolatban viszont meglepően elégedettek a fiatalok, ötvenhét százalék elégedett az általános iskolájával, nyolcan százalék pedig az egyetemével. Ez azért is érdekes, mert emellett kritikákat is megfogalmaztak, szerintük olyan kompetenciákat nem tanulnak meg, amikre szükségük lenne. Csejtei szerint:

Nem feltétlenül az oktatás az, ami a munkaerő piacra őket felkészíti.

Fotó: Pexels