2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Időpont helyett ferdítéseket kaptak a sztrájkjogukért küzdő pedagógusok

frisshirek.hu | 2023. december 08. - 16:00
Időpont helyett ferdítéseket kaptak a sztrájkjogukért küzdő pedagógusok

A PSZ és a PDSZ a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordul, ha a jövő héten sem kap időpontot az egyeztetésre.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) frissítette sztrájkköveteléseit, sürgetve, hogy a kormány tűzze ki az időpontot a sztrájkbizottsági tárgyalások újabb fordulójára. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár levélben reagált Totyik Tamásnak és Nagy Erzsébetnek, ebben az egyeztetésről szót sem ejtett, viszont valamennyi követelést lesöpörte.

A két szakszervezeti vezetőt egyebek mellett ismét emlékeztette rá, hogy szerinte a pedagógusok 99%-a az új jogállást választotta, ezért a törvény visszavonása indokolatlan, ellentétben a köznevelésben dolgozó jelentős béremelésével, amit viszont az Európai Bizottság akadályoz.

Maruzsa Zoltán nem tart szükségesnek európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot, külön oktatási tárcát, a döntéseket így is a kormány és a fideszes többségű Országgyűlés hozza meg,

Nem lenne másként egy eltérő minisztériumi struktúrában sem.

A szakszervezeti vezetők figyelmeztették az államtitkárt, hogy levelével nem tesz eleget a sztrájkról szóló törvényben előírt egyeztetési kötelezettségének, érdemi ajánlattal, de mindenekelőtt az egyeztetés időpontjával kell előállnia. A tárgyalásra a 2023. december 18. és 22. közötti időszakot javasolták, hogy a kormány kidolgozhassa konkrét ajánlatát – jelentették be a Pedagógusok Szakszervezetének honlapján.

A PSZ és a PDSZ a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordul, ha a jövő héten nem kapja meg az időpontot az egyeztetésre.

Jelezték azt is Maruzsa Zoltánnak, hogy érvelése több helyen is sántít, akkor is, amikor azzal érvel, hogy 99% elfogadja az új törvényt, hiszen csaknem ötezren szüntették meg jogviszonyukat csak az állami iskolákban, a tankerületi központok adatai szerint 2478-an hagyták ott állásukat, ami nem lehet az összlétszám 1%-a, mert akkor az állami köznevelési intézményben dolgozók létszáma elérte volna előtte a 247 800 főt.

Fotó: Facebook