2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Lázár János szerint irreális a volánbuszosok bérkövetelése

frisshirek.hu | 2023. december 09. - 16:00
Lázár János szerint irreális a volánbuszosok bérkövetelése

A közlekedési miniszter vitatja a vasárnap kezdődő Volán-sztrájk jogszerűségét. 

A közlekedési miniszter teljesíthetetlennek tartja a Volán-dolgozók sztrájkfelhívásában követelt béremelést.

A béremelés igénye jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális, eltúlzott. Senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem.

– reagált a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetésére Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.

Lázár azt írta, a Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amelyik ennyire túlzó mértékű béremelést követel. A miniszter szerint ráadásul a sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, miután 2023-ra már megszületett a bérmegállapodás, és azt a munkáltató fillérre be is tartja.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, a bíróság viszont első fokon zöld utat adott a sztrájkkezdeményezésnek. A fideszes miniszter ezzel kapcsolatban azt írta:

a felelőtlenül viselkedő szakszervezettel a bíróságon folytatjuk, a felelős, többi két tucat szakszervezettel pedig a tárgyalóasztalnál. Ott állapodtunk meg 2023-ra vonatkozóan, és ott fogunk megállapodásra jutni a 2024-es bérfejlesztést illetően is.

A Volán oldalán található részletes tájékoztatásban megtalálható, hogy a helyközi közlekedésben milyen korlátozások és járatkimaradások lehetnek december 10-én és 11-én. A Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte - írta meg a 24.hu.

Fotó: MTI