2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Mostantól szabadon tanulhatnak magyarul a kárpátaljai diákok

frisshirek.hu | 2023. december 09. - 12:00
Mostantól szabadon tanulhatnak magyarul a kárpátaljai diákok

Az ukrán törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A kijevi parlament pénteken megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is, melynek értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem – adta hírül a Népszava.

Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, anyanyelvű oktatáshoz pedig azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskola tanulmányaikat. Az ukrán törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A magyar-ukrán viszony egyik leginkább problémás része az ukrán nyelvtörvény volt, amely mostanáig nem tette lehetővé, hogy a nemzetiségek, így a kárpátaljai magyarok is az anyanyelvükön tanulhassanak az iskolákban. Orbán Viktor legutóbb egy pénteki nyilatkozatában mondta, hogy Ukrajna még nem áll készen az uniós tagságra, és egyik példaként a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozó törvényt hozta fel. A mostani törvénymódosítással azonban elemzők szerint Kijev kihúzhatja a két ország között kialakult diplomáciai feszültség méregfogát.

Az ukrán miniszterelnök optimizmusát fejezte ki a szavazás után. Denisz Smihal a Telegram-oldalán azt írta, arra számít, hogy az Európai Tanács már a jövő héten jóváhagyja a végleges döntést az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről.

Fotó:MTI/Nemes János. Az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászban, Kárpátalján.