2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

A bécsi karácsonyi vásár árai olcsónak számítanak a Vörösmarty téren

Zimon András | 2023. december 10. - 13:00
A bécsi karácsonyi vásár árai olcsónak számítanak a Vörösmarty téren

Többszörös fizetés, de olcsóbb árak, a bécsi karácsonyi vásárban anyagilag jobban kijön még a magyar turista is, mint itthon.

A kolbász drágult, a forralt bor ára maradt a tavalyi a bécsi vásárban, az étel most olcsóbb a pestinél, az ital drágább, a Telex munkatársai most feltérképezték a sógoroknál az ünnepi árakat. A grill hot dog például – ami a budapesti vásárban most 8000 forintos árával ütötte ki a biztosítékot – Bécsben csak 8 euró, azaz a mostani árfolyamon számolva 3056 Ft. Ausztriában is drágult az élet a tavalyi advent óta, de elrettentő árak nincsenek. A bécsiek kicsit így is panaszkodnak, hogy minden többe kerül, de nem ez a visszatérő témája a november 10-e óta tartó rendezvénynek a Rathausplatzon, ahol 1986 óta tartják Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárát. Ezt az is híven tükrözi, hogy minden nap iskolai csoportok tucatjai rajzanak ki ide lángost falni, amire a pesti Vörösmarty téren kevés volna az átlagos zsebpénz.

Az árak kis mértékben emelkedtek tavaly óta, elsősorban az ételeké. A kenyérrel kínált kolbász, a Bratwurst például most kenyérrel és hot dogként egyaránt 8 euró, 2022-ben kenyérrel 6-ért, hot dogként 7 euróért árulták. A 8 euró mostani árfolyamon 3056 forintra jön ki, míg a Vörösmarty téren 8000 Ft-ot kérnek darabjáért.

Ha a bécsi Bratwurstot a budapesti sült kolbásszal hasonlítjuk össze, akkor is az osztrák főváros nyer, mert nálunk ugyanez 5500 forint. Az osztrákok is megteremtették a maguk „ungarische special lángosát”, amelyet „Langos Royalnak”neveznek és szarvasgombával kínálnak., Ez 14,5 euró, vagyis 5540 forint, míg itthon a kolbászos-hagymás „ungarische special” 6500 forint.

Aki rágcsálni szeretne, szintén jobban jár Bécsben: a pirított mogyoró és mandula ott 4,5-5 euró (1720-1910 forint), Budapesten a sült gesztenye 2500 forint. A klasszikus bécsi forralt bor és puncs azonban drágább, mint itthon: kint átlagban 2290 forint egy pohár, itthon „csak” 1350-1650 forint.

Az összevetés talán akkor a legsarkosabb, ha kimondjuk, hogy a bécsi vásár legdrágább étele, a bécsi szelet borjúból burgonyasalátával vagy burgonyával meg sem közelíti árban a közmondásos pesti hot dogot. Ez ugyanis 15,5 euró (5920 forint). Vagyis a borjú bécsi kicsivel drágább, mint a két, 20 dekás gombóccal kínált, budapesti töltött káposzta (5500 forint).

A kis mértékű bécsi áremelkedésre legjellemzőbb példa a lángosé, ami feltét nélkül 6-ról 7 eurósra drágult, és talán a legkelendőbb étel a vásárban. Könnyen megtaláljuk, mert azt, hogy „langos”, mindenki el tudja olvasni, az osztrákok láthatóan talán még jobban is szeretik, mint a magyarok. 

Fotó: Facebook