2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

A rendőrség nem indít nyomozást a Bayer Zsolt feleségét is érintő ügyben

Zimon András | 2023. december 10. - 18:00
A rendőrség nem indít nyomozást a Bayer Zsolt feleségét is érintő ügyben

A rendőrség nem indított nyomozást a Bayer Zsolt feleségéhez köthető Országos Vérellátó Szolgálat PCR-tesztjeinek beszerzése miatt.

Az Átlátszó a K-Monitor – Belügyminisztériumtól kiperelt – adatai alapján ősszel írt arról, hogy milliárdokért vett PCR-teszteket Bayer Zsolt feleségének, Bayerné dr. Matusovits Andrea ismerőseinek cégétől az Országos Vérellátó Szolgálat, amit Matusovits Andrea vezet.

A Demokratikus Koalíció az ügyletre októberben rákérdezett Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki feljelentésként értékelte a kérdést, és a rendőrséghez továbbította azt. A DK most közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője a napokban tudatta, hogy a rendőrség nem indít nyomozást, mert semmi gyanúsat nem találtak az ügyben. Az ügy előzményei szerint: az OVSZ 2021 áprilisában szerződött a Vascular Venture Kft.-vel 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért. A PCR-teszteken túl a Vasculartól vettek még „1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintacsövet és 1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcát” nettó 463,2 millióért. Ennek becsomagolásával egy építőipari céget, a Centrál-Bau Hungária Kft.-t bízták meg, ami darabonként nettó 40 forintos áron vállalta az egységcsomagok összeállítását. 

Az Átlátszó még az összel írta meg, hogy ez a 18,2 milliárdos összeg annak a 722 milliárd forintnak a része, amit a koronavírus-járvány alatt a kormány közbeszerzés nélkül költött el. A magyar egészségügyi finanszírozás 2020-2021-ben PCR-tesztelések finanszírozására elvileg alig 5,5 milliárd forintot fizetett ki, de ahogy az Átlátszó írja, az állam ennél jóval többet költött PCR-tesztekre, „csak sajátosan”, mert nem a kórházakat felügyelő NEAK, vagy a járványkezelésért felelős NNK szerződött, hanem az Országos Vérellátó Szolgálat. Az OVSZ-nél egyébként évente negyedmilliónál kevesebb véradó jelenik meg, vagyis az 1 millió PCR-teszt vásárlása nem tűnik indokoltnak.

A Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el (majd 2022-ben már ismét csak 9,9 milliárdot). A kiegészítő melléklet szerint a cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott. Ennek a profitnak a nagy részét, 9 milliárd forint osztalékot kivettek a cégből.

Fotó: Facebook