2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Határblokádra készülnek a magyar kamionosok

Zimon András | 2023. december 10. - 12:00
Határblokádra készülnek a magyar kamionosok

Az Ukrajnával megkötött közúti áruszállítási megállapodás felülvizsgálatát akarják elérni.

A lengyel és szlovák határblokádhoz hasonlót terveznek a magyar kamionosok december 11-től december 31. éjfélig: eszerint a 4-es főúton Záhony-Csap határátkelő irányába és irányából lassítanák a teherforgalmat, írta meg a hvg.hu a hungarokamion.hu alapján. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál folyamatban van a demonstráció bejelentése.

A céljuk, hogy felhívják az Európai Bizottság és a magyar kormány figyekmét az Európai Unió és Ukrajna, valamint Moldávia között megkötött, a közúti áruszállítást érintő megállapodás problémájára, illetve felülvizsgálatának haladéktalan megkezdésének szükségességére, ugyanis az ukrán kamionosok fuvarozási engedély nélkül közlekedhetnek az EU-s döntés értelmében.

A kamionosok azt tervezik, hogy a 4-es főúton a Záhony-Csap határátkelőre tartó, továbbá a Záhony-Csap határátkelőről Magyarország irányába érkező tehergépjárművek forgalmát lassítják a személygépkocsi és autóbusz forgalom korlátozása nélkül. A blokádon óránként 2-2 tehergépjárművet engednének át mindkét irányba, de ezek alól is kivételt képeznének az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, gyorsan romló élelmiszert szállító kamionok, a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, valamint segítségnyújtást végző, a műszaki, baleseti és rakománymentést végző, valamint az igazoltan humanitárius célú szállításban résztvevő tehergépjárművek.

Fotó: Facebook