2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Az ígéretek ellenére a tanárok többsége csak a minimális béremelést kapta meg

frisshirek.hu | 2024. január 31. - 10:00
Az ígéretek ellenére a tanárok többsége csak a minimális béremelést kapta meg

A Pedagósuk Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint a tanárok közel kétharnada csak a fokozatának megfelelő minimális fizetésemelésben részesült.

Több száz tanár visszajelzése alapján a válaszadók 62,1 százaléka jelezte azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), hogy csak a fokozatához tartozó minimális béremelést kapta meg – írja a Népszava.

A szakszervezetek korábban többször is felhívták a figyelmet, hogy nem a bérek, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg, vagyis a fizetésekre fordítható összeg növekszik ennyivel.

A PDSZ összesítése szerint a januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, melynek még a 72 százalékát sem éri el. Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvivője a lapnak azt mondta: a hozzájuk érkezett eddigi adatok alapján a fizetések átlagosan bruttó 564,2 ezer forintra emelkedtek.

A lap emlékeztet, hogy a kormány azt vállalta: a pedagógusok átlagbére 2024-ben eléri a diplomás-átlagkereset 71,8 százalékát. A köznevelésért is felelős Belügyminisztérium a „tanárbéremelésről” szóló koncepcióban arról írt, hogy a diplomásátlagbér 2024-re előzetesen számított összege bruttó 936 513 forint, vagyis a pedagógusok átlagbérének legalább bruttó 672 416 forintra kell emelkednie ebben az évben. Ez azt jelenti, hogy további bérkorrekcióra lesz szükség idén.

Fotó: MTI