2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A magyar egyetemisták több mint fele külföldön vállalna munkát

frisshirek.hu | 2024. február 24. - 15:00
A magyar egyetemisták több mint fele külföldön vállalna munkát

A nappali tagozatos magyar egyetemisták több mint fele gondolkozik a külföldi munkavállaláson, derült ki egy uniós felméréséből.

Az átlagosnál gyakrabban tartják elképzelhetőnek a külföldi munkavállalást a nappali képzésben tanulók (53%). A képzési területek közül a természettudomány (59%), az informatika (52%) és a művészet (64%) képzésekben tanulók körében a legmagasabb az így válaszolók aránya, míg a legalacsonyabb a pedagógusképzésben (24%) és a hitéleti képzésben (17%) tanulmányokat folytatók körében – derül ki a legfrissebb Eurostudent felmérésből, amit az eduline.hu idézett.

A megkérdezettek 21,1 százaléka vállalna tartósan külföldön állást, 25,1 százalékuk átmenetileg költözne ki és csak 18 százalék volt biztos benne, hogy itthon marad.

Képzési területek szerint azonban jelentős az eltérés attól függően, hogy a hallgatók mennyire érzik azt, hogy megfelelő állást tudnak majd találni a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacon. A felmérés szerint a hazai munkaerőpiaci esélyeiket az átlagosnál jóval kedvezőbbnek ítélik meg a pedagógusképzésben, az orvosi- és egészségtudományi képzésben, továbbá az informatikai képzéseken tanulók, de az államtudományi, gazdaságtudományi és műszaki képzések hallgatói is optimistábbak a többieknél.

A nemzetközi munkaerőpiaci versenyképesség szempontjából az előzőekben felsoroltak közül az orvos- és egészségtudományi valamint az informatikai képzési területen tanulók vélik leginkább úgy, hogy könnyen tudnának találni képzettségüknek megfelelő állást, de a gazdaságtudományok és a műszaki képzések hallgatói is közel hasonlóan jónak ítélik meg a nemzetközi lehetőségeiket, mint a hazaiakat. Két olyan képzési terület van, ahol a hallgatók a munkaerőpiaci esélyeiket jobbnak látják nemzetközi szintéren, mint idehaza, ez a természettudomány és a művészeti képzések

– írják a felmérés készítői.

Az államtudományi, hitéleti, jogi- és pedagógusképzéseken tanulók, illetve a bölcsészképzések hallgatói azonban alacsonyabb arányban gondolják úgy, hogy jók a külföldi elhelyezkedési lehetőségeik.

A felmérést szintén közlő Economx megjegyzi, hogy a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2023-as adatai alapján elsősorban a gazdasági diplomával rendelkező fiatalok tudtak az ország határain kívül munkát vállalni.


Fotó: MTI