2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Bajban vannak a fővárosi kórházak az új gyermekorvosi ügyeleti rendszer miatt

frisshirek.hu | 2024. február 24. - 16:00
Bajban vannak a fővárosi kórházak az új gyermekorvosi ügyeleti rendszer miatt

A kormány szerint minden rendben van a kórházak sürgősségi ellátásában.

Nagyon sok beteg van a fővárosban a gyermek sürgősségi osztályokon – nyilatkozta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az RTL Híradónak.

Pest vármegyében sok szülő viszi a gyermekét a helyi ügyelet helyett a fővárosi kórházak sürgősségi osztályára.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, február 1-e óta a megyében összesen 3 helyen van ügyelet a beteg gyermekek számára, Szentendréről például a Duna túlsó partjára, a Váci Kórházba kellene hivatalosan vinni délután 16 óra után a sürgősen orvosi kezelésre szoruló gyerekeket. Ráadásul a mostani járványos időszakban különösen sok a beteg.

Ezért meg kellett emelni az ügyeletes orvosok számát, ami többletkiadással jár. Nagy terhet jelent a kórházaknak, hogy a betegek számának növekedését nem tudja követni a finanszírozás

– mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnöke.

Az RTL Híradója szerint vidéken sem jobb a helyzet. Egy apa beszámolója szerint gyerekét két és fél óra várakozás után sem látták el a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház sürgősségi osztályán.

A telefoninterjúban nyilatkozó szülő elmondása szerint szerdán este vitte be nyolcéves kisfiát a kórházba. A gyerek rövid idő alatt többször hányt, attól tartottak, hogy kiszáradhat. A kórházba érkezés után megmérték a kisfiú vérnyomását, majd hosszú várakozás következett. A szülőknek este 11 óra után fogyott el a türelmük. Megkérdeztek egy nővért meddig kell várniuk. A válaszból kiderült, hogy az orvosoknak egyszerre kellene helyt állniuk az emeleti osztályokon és a sürgősségin is, így eltarthat még a várakozás egy-két óráig.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint a kisfiú állapota nem volt súlyos és a várakozási idő nem volt több, mint ami „ennek megfelelő”. A szülők panaszát kivizsgálták és megállapították, hogy nem történt szakmai hiba.

Takács Péter, a kormány egészségügyi államtitkára azt mondta az RTL Híradónak, hogy az új ügyeleti rendszer miatt általában nem emelkedett a forgalom a kórházakban. A mentőszolgálat szerint a sürgősségi osztályok és a melléjük települt alapellátás közös betegosztályozása hatékonyan működik, minden beteg megfelelő ellátást kap.


Fotó: MTI